|
Proszę o rady w moim "projekcie" |
| Autor |
Wiadomość |
n0vy

|
Wysłany: 30-09-2014, 15:44 Proszę o rady w moim "projekcie"
|
|
|
Witam serdecznie.
Jeszcze nie posiadam BMW e24, jestem tylko właścicielem e46... (jak narazie )
Teraz kopia z moja ogłoszenia w dziale giełda:
"Generalnie nie chce auta, które będzie odremontowane w 100% na ori częściach. Nie ma to być lokata kapitału, ani trzymanie auta w ori stanie, więc z tego co wiem (nie jestem pewien czy się nie mylę) nie robi mi to różnicy, czy będzie to CS, CS1 2 3. Po prostu kocham e24 za wygląd zewnętrzny i jest to auto, które jest dla mnie ideałem. Jeśli udałoby mi się spełnić to, o czym marzę, to przypuszczam, że nie zmieniłbym już tego auta nigdy. Chciałbym mieć e24 zrobioną zewnętrznie na tip top, ale troszkę unowocześnioną. Chciałbym wsadzić wiele gratów z e39, lub innych - nowszych - modeli BMW, oczywiście w miarę możliwości. Nie chcę rzeźbić pół roku, tylko po to, aby zamontować jakąś niezbyt istotną rzecz. Czyli tak w skrócie chciałbym wsadzić mocny motor benzynowy z e39, lub czegoś nowszego - ok 4l, skrzynie manualną, ogólnie całą zawiechę itd... Wychodzi na to, że chciałbym złożyć coś, co tylko z zewnątrz i wewnątrz będzie e24, a mechanicznie będzie to coś innego/ połączenie kilku innych.
Auto na niedzielę? I tak i nie... Na pewno nie auto na porę zimową, ale dość często eksploatowane w czasie innych pór roku."
Teraz pytanie do Was. Wiem, że to wszystko pięknie ładnie brzmi... W rzeczywistości bywa już inaczej Dlatego drodzy Koledzy. Czy taki projekt ma szanse powstania - oczywiście nie bierzemy pod uwagę kwot setek tysięcy złotych Pytam, gdyż aż tak bardzo nie znam się na mechanice, potrafię coś podłubać, pomyśleć, czasem naprawić czy zamontować, ale nie znam się na wszystkim.
Mocno zainteresowałem się ogłoszeniem rookie'go:
http://www.6.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8826
Myślę, że mogłaby to być bardzo dobra opcja pod moją "wizję" e24, ale później trzeba skompletować całą resztę karoserii, deskę rozdzielczą, itd itd... Trudne, czy niemożliwe?
Proszę doradźcie coś młodemu
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Janusz200

Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Maj 2009 Posty: 807 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-09-2014, 17:00
|
|
|
| Jeśli myślisz o zrobieniu z E24 auta o klasycznym wyglądzie ale prowadzącym się jak nowe 6 to od razu porzuć pomysł o wykorzystaniu CS-a. TYLKO CS1 albo CS2. CS to bardziej E12 a CS1 to bardziej E28. Oba te auta dzieli przepaść jeśli chodzi zawieszenie. |
_________________ 635 CS z 1980 - Hermann
Your brand-new BMW is a splendid sight.
Ihr fabrikneuer BMW Wagen ist ein erfreulicher Anblick.
(z instrukcji obsługi) |
|
|
|
 |
mariusz76a

Pomógł: 46 razy Dołączył: 26 Cze 2011 Posty: 1107 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 30-09-2014, 19:47
|
|
|
| Z tej całej wizji najbardziej realne jest chyba tylko włożenie V8 pod maskę. |
_________________ '83 635 CSi Manual |
|
|
|
 |
Kudeł

Pomógł: 8 razy Dołączył: 17 Maj 2007 Posty: 1003 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-10-2014, 00:56
|
|
|
Kup kompletne auto bo się zapłaczesz poszukując gratów W e24 nie są potrzebne modyfikacje aż takie bo po co? Raz, że tanio to nie wyjdzie, dwa że siara na maksa, trzy że korzystając z gratów np. do E39 jakoś specjalnie prowadzenia nie poprawisz, wręcz mam wrażenie, że E39 bez kontroli trakcji prowadzi się gorzej niż E24. Jak chcesz szaleć to szalej na tym co jest a można to tak zmodyfikować, że jak lubisz zabawę to będziesz łoił wiele innych aut zarówno pod względem prowadzenia jak i przyspieszenia. Jest wbrew pozorom sporo gratów do modyfikacji zawieszeń i to w zupełności wystarczy. Ponadto jak dobrze poczytasz to zobaczysz, że sporo gratów wchodzi od innych modeli, które także usprawniają jazdę. V8? Ok. Ale nie zaczynaj od rozwalania budy Kilka osób na forum ma trochę mocniejsze motory niż M60/M62 i raczej dopasowują do budy swoje zdobycze a nie na odwrót, ale to może oni się wypowiedzą sami na ten temat |
_________________ Domy z drewna - bale, szkieletowe. Montaż w całym kraju.
501-256-186 Mariusz
E12 528 K.H. Langenberg
E24 635CSI/84
E38 728/96
|
|
|
|
 |
Rafał

Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Gru 2007 Posty: 565 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 01-10-2014, 07:03
|
|
|
| Przeczytaj dział sprzedam części to zmienisz zdanie. |
_________________ E28 M5
Czesci do rekinów |
|
|
|
 |
n0vy

|
Wysłany: 01-10-2014, 19:52
|
|
|
No ok, może mnie trochę fantazja poniosła Po prostu wydawało mi się, że e24 jest już dość wiekowe i przełożenie gratów z nowszych modeli wyjdzie na plus... Mimo wszystko silnik raczej bym przełożył, bo będzie to wtedy nowsza jednostka... wydaje mi się, że mniej awaryjna, chociaż może znów nie mam racji, bo przecież ori motor też można odremontować... W każdym razie skorzystam z Waszych rad i porzucam moją "fantastyczną" wizję Tak jak mówicie, pozostanę przy założeniu gwintu itp itd |
|
|
|
 |
Gorg

|
|
|
|
 |
mariusz76a

Pomógł: 46 razy Dołączył: 26 Cze 2011 Posty: 1107 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 01-10-2014, 21:00
|
|
|
| Jeżeli chodzi o silnik w E24 to uważam że zdrowy M30 jest do dzisiaj wzorem solidności i niezawodności. Osiągi w połączeniu z gabarytami szóstki są też bardzo przyzwoite a w szczególności moment obrotowy. No przecież coś musi być na rzeczy bo dostał wyróżnienie za najlepszy silnik dwudziestego wieku. |
_________________ '83 635 CSi Manual |
|
|
|
 |
oorbi

|
Wysłany: 02-10-2014, 08:39
|
|
|
| w 100% zgadzam się z Mariuszem. Ja w swojej e24 tak samo jak wygląd kocham sposób prowadzenia tego auta. Nic, ale to absolutnie nic bym nie zmienił. Przy relaksacyjnej jeździe jest mega komfortowo, a przy szybszej nie przeszkadzają nawet dość duże przechyły w zakrętach, bo auto jest absolutnie przewidywalne. A silnik m30 spokojnie daje radę. NIe ma może odgłosu V8, ale osiągi są w pełni zadowalające (nawet z automatem). |
_________________ e30 sprzedane i w końcu wymarzony rekin stoi w garażu
https://www.facebook.com/e24RedBeauty |
|
|
|
 |
Kudeł

Pomógł: 8 razy Dołączył: 17 Maj 2007 Posty: 1003 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-10-2014, 17:31
|
|
|
Możesz się pokusić o wsadzenie "nowego M30B35". który lądował w E24 z końca serii oraz E34 i E32. Mezalians w granicach normy Po paru prostych modach i zmianie programu bez trudu wyciągniesz 260 - 270 KM. Przykład programów do M30 B35 http://dinancars.com/prod...5i-e34&mid=1111
Wynalazki z Allegro i Ebay-a sobie daruj, chyba że ktoś da ci gwarancję, że motor nie wybuchnie |
_________________ Domy z drewna - bale, szkieletowe. Montaż w całym kraju.
501-256-186 Mariusz
E12 528 K.H. Langenberg
E24 635CSI/84
E38 728/96
|
|
|
|
 |
codigo

Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Kwi 2012 Posty: 370 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 03-10-2014, 00:34
|
|
|
Kudeł,
Co to za proste mody, które dają ponad 20% przyrost mocy ? Alpina B10 E34 miała 254KM, a z tego co kojarzę nawet kształt komory spalania był zmieniony. |
_________________ Pozdrawiam,
Kamil
1986 635CSiA |
|
|
|
 |
n0vy

|
Wysłany: 04-10-2014, 11:17
|
|
|
Tak sobie pomyślałem, ze nie będę zakładał nowego wątku o pomoc w kupnie, następnie po kupnie itd... Jeśli moderator pozwoli, to chciałbym aby wszystko po kolei ciągnęło się w tym jednym wątku
Tak więc Koledzy. Jak waszym doświadczonym okiem wypada ta szóstka:
http://allegro.pl/bmw-635-csi-i4649828623.html
Warto w nią zainwestować, czy może poszukać innej?
Jest jeszcze jedna, ale ta już jest "zrobiona":
http://allegro.pl/bmw-635...4633134142.html
Ktoś zna to auto? |
|
|
|
 |
Sany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2012 Posty: 98 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-10-2014, 09:41
|
|
|
| n0vy napisał/a: | Tak sobie pomyślałem, ze nie będę zakładał nowego wątku o pomoc w kupnie, następnie po kupnie itd... Jeśli moderator pozwoli, to chciałbym aby wszystko po kolei ciągnęło się w tym jednym wątku
Tak więc Koledzy. Jak waszym doświadczonym okiem wypada ta szóstka:
http://allegro.pl/bmw-635-csi-i4649828623.html
Warto w nią zainwestować, czy może poszukać innej?
Jest jeszcze jedna, ale ta już jest "zrobiona":
http://allegro.pl/bmw-635...4633134142.html
Ktoś zna to auto? |
ta druga oferta przypomina mi jedno ogłoszenie z przed dwóch lat z Koszalina. Ale tam było info, że to anglik po przeszczepie Musiałbyś sprawdzić po VIN-ie |
_________________ freude am fahren
E 24 628 CSI 02/86
E 32 750iL 11/91 |
|
|
|
 |
codigo

Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Kwi 2012 Posty: 370 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 06-10-2014, 11:40
|
|
|
| Sany napisał/a: |
ta druga oferta przypomina mi jedno ogłoszenie z przed dwóch lat z Koszalina. Ale tam było info, że to anglik po przeszczepie Musiałbyś sprawdzić po VIN-ie |
O ile dobrze pamiętam, tamta miała czarny dywan, oryginalnie obszyte fotele (chyba beż) i angielskie wycieraczki.
Jeśli chodzi o pierwszą to:
- fotele i boczki drzwi z CS/2 Highline (konsola, osłona ręcznego, schowek, osłona nad kolanami kierowcy chyba również, bo wydają się być obszyte skórą)
- deska oryginalna, nieobszyta, ale ciekawie to musi wyglądać w połączeniu z powyższym
- w bagażniku inny kolor, a więc pewnie i środek nie był lakierowany - warto sprawdzić jaki kolor jest pod uszczelkami szyby przedniej i tylnej i pod dywanem
- ramki reflektorów malowane na czarno, ale już schodzi lakier
- brak szyberdachu (dla mnie na +)
- kierownica Alpiny chyba z epoki E32/E34
Natomiast jeśli chodzi o drugą:
- fotele z CS/1 (chyba w CS/2 nie było kedry), nieoryginalnie i słabo obszyte, jak już wspomniałem wyżej
- nieoryginalne głośniki w boczkach
- konsola z elektrycznym sterowaniem foteli w innym kolorze niż reszta wnętrza
- syf pod maską, jak na samochód który jest zrobiony, a więc może tylko lakierowanie i polerka z zewnątrz, co zresztą sugeruje cena
- filtr stożkowy, nieoryginalne wygłuszenie maski
- brak prawego tweetera |
_________________ Pozdrawiam,
Kamil
1986 635CSiA |
|
|
|
 |
Marcus_B

Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lip 2012 Posty: 212 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-10-2014, 15:01
|
|
|
Pierwsza też ze dwa lata temu okupowała nadbałtyckie miejscowości, wtedy była jeszcze nie zarejestrowana.
Natomiast ta druga raczej nie jest tą angielką z Koszalina (http://sprzedajemy.pl/bmw-e24,1201336) |
_________________ Marek
635 CSI '84
E39 528i Touring |
|
|
|
 |
|
|