|
forum E24
www.6.com.pl
|
|
chip |
| Autor |
Wiadomość |
MattUK

|
|
|
|
 |
Macias

Pomógł: 49 razy Dołączył: 19 Lut 2005 Posty: 4062 Skąd: Kolonia Ldzań 23B
|
Wysłany: 16-03-2008, 22:27
|
|
|
warto / nie warto zdania są podzielone, ale i tak na pewno masz inny komputer w aucie |
_________________ pozdrawiam
Macias
E24 RACING - w końcu wyjechała z garage
E39 530d/A jednak zmieniłem na manual - touring, hotel, holownik, itp, itd,
E39 540i/A express - 39,9 dm3/100...
E87 120d/A dla Pani frau.....
ASSISTANCE +48 605 269 269 (BMW BMW)
BMW PARTS & GARAGE +48 605 627 627 (MCS MCS) |
|
|
|
 |
MattUK

|
Wysłany: 16-03-2008, 22:29
|
|
|
| więc skoro zdania są podzielone-to nie warto... dzięki! |
_________________ cheers... |
|
|
|
 |
StarZcarZ

Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Maj 2004 Posty: 644 Skąd: Leeds, UK/Koszalin
|
Wysłany: 17-03-2008, 04:56
|
|
|
jezeli juz to ten z epromem z chipa Motorsport. Ja mialem w m70 (ogolnie 3 chipy) i roznica byla niesamowita . Na pewno stosunek ceny ($160) do efektow byl bardzo zadawalajacy . Z tego co wiem skopiowanie tego programiku na inny chip wcale nie jest takie proste jak co nie ktorym sie wydaje, wiec o skopiowaniu nie ma mowy. Cena za chip Motorsport z tego co pamietam do m30b35 nie byla taka wysoka. Gdzies komus dawalem cennik (Dawidek ). |
_________________ 1986 525i / 1986 528i SPORT / 1992 525i SE
oo=00=oo E9 mother of six |
|
|
|
 |
zalew [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2008, 04:59
|
|
|
lol @ lang |
|
|
|
 |
MattUK

|
Wysłany: 17-03-2008, 05:17
|
|
|
tiaa... pooglądałem sobie te chipy od Motorsport... cena -http://www.mpmsport.de/e_chiptuning_6.htm
więc sporo.... chyba? |
_________________ cheers... |
|
|
|
 |
MIŁOSZ

Pomógł: 12 razy Dołączył: 31 Sty 2004 Posty: 2133 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 21-03-2008, 14:08
|
|
|
| StarZcarZ napisał/a: | jezeli juz to ten z epromem z chipa Motorsport. Ja mialem w m70 (ogolnie 3 chipy) i roznica byla niesamowita . Na pewno stosunek ceny ($160) do efektow byl bardzo zadawalajacy . Z tego co wiem skopiowanie tego programiku na inny chip wcale nie jest takie proste jak co nie ktorym sie wydaje, wiec o skopiowaniu nie ma mowy. Cena za chip Motorsport z tego co pamietam do m30b35 nie byla taka wysoka. Gdzies komus dawalem cennik (Dawidek ). |
A ja dostalem ten cennik od Dawida i namiary na goscia, po dlugich dyskusjach odpuscicilismy sobie ten kontakt bo gosc pachnial straszna amatorszczyzna, na dluzsza mete nie wiedzial ani co sprzedaje, ani nie bylo mowy o tym aby w taki chip zaingerowal i cos zmienil lub dopasowal.
Po czasie znazlismy znacznie ciekawszy kontakt, jeden z chipow testuje aktualnie Helmut.
Gosc ktory to programuje mieszka kolo Nürburgring, robi to sam osobiscie, spasowuje chipy do konkretnych samochodow i zastosowanych w nich modyfikacji, ustawia odciecie na dowolne wybrane obroty, widac przynajmniej ze wie co robi i robi to sam a nie kopiuje od innych nie do konca pasujace oprogramowanie. |
_________________ E3 2800 '74 Chamonix - Smoczyca
E23 728i/A '83 Polaris - Siudema
E28 524td '85 Karminrot - Wisienka
E28 535i '85 Polaris - Petarda |
|
|
|
 |
Adam

Pomógł: 56 razy Dołączył: 31 Gru 2003 Posty: 4348 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-03-2008, 20:07
|
|
|
| MIŁOSZ napisał/a: |
Po czasie znazlismy znacznie ciekawszy kontakt, jeden z chipow testuje aktualnie Helmut.
|
Czy to ten człowiek, który na kilka razy wysyła chip Myśle, że też nie do końca jest to co powinno być. |
_________________ Auto Classic Service - 603975574
BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań |
|
|
|
 |
MIŁOSZ

|
Wysłany: 21-03-2008, 20:48
|
|
|
Wysyla kilka razy jesli samochod jest zmodyfikowany i za kazdym razem potrzebuje pomiary spalin z hamowni, niby jak mialby to inaczej zrobic na odleglosc...
Sprawa nie dotyczy samochdow niezmodyfikowanych lub zmodyfikowanych w sposob typowy i popularny (np. podstawowy walek rozrzadku Schrick), dla takich posiada gotowe mapy.
Jesli odstawisz samochod mu na miejsce to czywiscie wysylanie chipow tam i spowrotem odpada. Nie chce goscia chwalic bo narazie zbyt malo wiem na temat jego pracy, wiem natomiast, ze moge powiedziec wszystko co zle na temat poprzedniego "profesjonalisty" ktory najpierw bardzo sie chwalil a pozniej przez rowny miesiac nie potrafil mi odpowiedziec na pytanie przy jakich obrotach chip ma zaprogramowane odciecie, jak i kilka innych rownie wyszukanych pytan. |
|
|
|
 |
Adam

|
Wysłany: 23-03-2008, 07:57
|
|
|
| MIŁOSZ napisał/a: | | Wysyla kilka razy jesli samochod jest zmodyfikowany i za kazdym razem potrzebuje pomiary spalin z hamowni, niby jak mialby to inaczej zrobic na odleglosc... |
Jesli ktoś wydaje x pln'ów na modyfikacje, to wysyłka nie będzie tak na 100%, dlatego trzeba jeszcze dołozyć i się wybrać na hamownię do człowieka, który tym się zajmuje, żeby odpowiedzialność spadał na niego za to za co bierze pieniadze.
Sprawa nie dotyczy samochdow niezmodyfikowanych lub zmodyfikowanych w sposob typowy i popularny (np. podstawowy walek rozrzadku Schrick), dla takich posiada gotowe mapy. |
Od dwóch lat nie może dotrzeć do mnie taki chip, więc nie wypowiem się, aczkolwiek takie rzeczy w kazdym aucie będą miały inny efekt.
Jesli odstawisz samochod mu na miejsce to czywiscie wysylanie chipow tam i spowrotem odpada. |
Taka jest idea modyfikacji... Testowaliśmy chip w innych z autach, który indywidualnie dedykowany był do danego niezmodyfikowanego motoru i było nawet gorzej niż na fabrycnej kości...
Nie chce goscia chwalic bo narazie zbyt malo wiem na temat jego pracy, wiem natomiast, ze moge powiedziec wszystko co zle na temat poprzedniego "profesjonalisty" ktory najpierw bardzo sie chwalil a pozniej przez rowny miesiac nie potrafil mi odpowiedziec na pytanie przy jakich obrotach chip ma zaprogramowane odciecie, jak i kilka innych rownie wyszukanych pytan. |
Dlatego trzeba być ostrożnym |
|
|
|
 |
HELMUT

Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Kwi 2005 Posty: 1559 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23-03-2008, 15:48
|
|
|
no dobra jak się zrobi ładniej pojade na hamownie...ale i tak wam nie powiem co wyszło |
_________________ 635 (zielona) - taczka na codzień - ksywa remont
635 (biała - petarda) - w tym sezonie raczej ma wolne
728 (biały-ciągnik) - wnętrze ładne już ma
316 (złota) - do miejskiej dżungli |
|
|
|
 |
Maniek

Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Gru 2003 Posty: 680 Skąd: Zgorzelec DZG
|
Wysłany: 23-03-2008, 16:06
|
|
|
mowic nie musisz ... wystarczy fotka twojej miny tuz po zakonczeniu pomiaru |
_________________ 630CS/A 76' |
|
|
|
 |
StarZcarZ

Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Maj 2004 Posty: 644 Skąd: Leeds, UK/Koszalin
|
Wysłany: 23-03-2008, 23:18
|
|
|
A ja dostalem ten cennik od Dawida i namiary na goscia, po dlugich dyskusjach odpuscicilismy sobie ten kontakt bo gosc pachnial straszna amatorszczyzna, na dluzsza mete nie wiedzial ani co sprzedaje, ani nie bylo mowy o tym aby w taki chip zaingerowal i cos zmienil lub dopasowal.
|
Nigdzie nie pisałem, że osoba sprzedająca jest zarazem producentem tego sprzetu. Szkoda ze nie operuje niemieckim, bo rozmwiając po angielsku gość nie mógł mi odpowiedzieć na szczegółowe pytania, poza tym że to nie on je tworzy tylko jego kolega, który pracuje w dziale Motorsport i nie może tak o sobie sprzedawć pod swoim nazwiskiem bo z pracy by wyleciał w tri-mi-ga.
Adam myśle, że bez problemu możesz spróbować ten kontakt, bo ja w 850 miałem kosmos w pozytywnym znaczeniu. |
_________________ 1986 525i / 1986 528i SPORT / 1992 525i SE
oo=00=oo E9 mother of six |
|
|
|
 |
Adam

|
Wysłany: 24-03-2008, 12:27
|
|
|
[quote="StarZcarZ"] | MIŁOSZ napisał/a: |
Adam myśle, że bez problemu możesz spróbować ten kontakt, bo ja w 850 miałem kosmos w pozytywnym znaczeniu. |
CZegoś trzeba spóbować, bo inaczej skończy się tylko na suchym gadaniu |
|
|
|
 |
MIŁOSZ

|
Wysłany: 24-03-2008, 13:53
|
|
|
| StarZcarZ napisał/a: | | MIŁOSZ napisał/a: |
|
Nigdzie nie pisałem, że osoba sprzedająca jest zarazem producentem tego sprzetu. Szkoda ze nie operuje niemieckim, bo rozmwiając po angielsku gość nie mógł mi odpowiedzieć na szczegółowe pytania, poza tym że to nie on je tworzy tylko jego kolega, który pracuje w dziale Motorsport i nie może tak o sobie sprzedawć pod swoim nazwiskiem bo z pracy by wyleciał w tri-mi-ga.
Ja tez wcale nie neguje jakosci chipow ktore sprzedaje ta osoba ale po krotce mowiac kupowalem u nich chipa ponad 2 miesiace.
Zaczelo sie od wielkiej wiedzy rad, co bedzie chodzic jak i wogole cuda na kiju, pozniej jakies dziwne wypowiedzi swiadczace o calkowitam braku wiedzy w temacie sterownia silnika samochodowego, brak umiejetnosci dobrania chipa do sportowego walka rozrzadu, brak wiedzy na temat jakie chipy wystepuja w jakich sterownikach, troche slabo - cokolwiek trzeba by sie znac sprzedajac takie rzeczy.
Odpuscilismy zupelnie i chcielismy chip po prostu do seryjnej szuchy o podanym numerze sterownika (061) ale chcielismy wyzej odcinke ( sprzedajacy obiecal ze ustawi ja gdzie chcemy)
Po dluzszym czasie okazuje sie , ze nie mozna ustawic, wiec chcielismy juz chip taki jaki jest oraz informacje przy jakich obrotach odcina standartowo, informacji tej nie uzyskalismy przez kolejne tygodnie.
Finalnie zmeczeni kontaktem chcielismy kupic juz taki jaki jest dla testow i zrezygnowalismy calkowicie z prob uzyskania jakichkolwiek informacji, najpierw chipa niby nie bylo, pozniej gosc mial sie odezwac wyslac, mial podac dane konta, dostal adres wysylki ale niestety kolejne tygodnie minely bezczynnie. Zrezygnowalem i wiecej w kontaktach z tym klientem posredniczyl napewno nie bede, szkoda czasu spedzonego na telefonie jak dla mnie, jest to calkowity brak odpowiedzialnosci i profesjonalizmu.
PRO-AUTO poki co robi na mnie dobre wrazenie, chip u Helmuta zdaje sie dzialac prawidlowo, auto odzyskalo jako taka kulture pracy pomimo sportowego walka, odcina tam gdzie sobie zazyczylismy, same parametry najlepiej zweryfikuje hamownia. Kolejny Chip do E28 Dawidka jest juz w drodze. Gosc jest otwarty na wszelkie propozycje, wydaje sie miec pojecie w tym co robi, robi to sam a nie handluje bezwiednie cudza praca, zamowiony chip byl w Polsce po okolo tygodniu wyslany za potwierdzeniem odbioru, co do ceny tez raczej nie mozna miec zadnych pretensji.
Jak juz wczesniej napisalem, jeszcze za wczesnie abym goscia chwalil, choc wstepne wrazenie robi bardzo dobre.
Jesli ktos ma spokojna nature i duzo nerwow w zapasie, lub moze bedzie mial po prostu wiecej szczescia niz ja moze prubowac szczescia z tym pierwszym klientem, ale tylko i wylacznie pod warunkiem posiadania calkowicie seryjnego niekombinowanego samochodu.
Oczywiscie moge sie mylic, moja wypowiedz nie ma byc w stosounku do kogokolwiek zlosliwa a raczej ma charakter ostrzegawczy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|