forum E24
www.6.com.pl

Forum użytkowników i miłośników - Akumulatory - co kupić?

Janusz200 - 11-11-2017, 12:06
Temat postu: Akumulatory - co kupić?
Panowie, muszę wymienić akumulator w „cywilnym” aucie – będę wdzięczny za opinie co kupić - chodzi mi głównie o producenta. Ma to być zwykła bateria, nie do start/stop. Auto jeździ sporo, głównie po mieście.

Zaskoczyło mnie, że takie akumulatory jak Bosch/Varta (zdaje się, że to identyczne baterie z fabryki na Słowacji) są tańsze od czegoś, czego nigdy nie kojarzyłem z dobrą marką – Banner, Moll czy nawet Xtreme (Ukraina) lub Topla (Słowenia).

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z firmą Petrostar z Warszawy? U nich ceny akumulatorów są niższe o 10-15% niż gdzie indziej.

mariusz76a - 11-11-2017, 21:18

Polecam akumulatory firmy VOLT, sprawdziłem je w kilku autach i są rewelacyjne, także cenowo.
Marek - 27-11-2017, 11:01

Ja polecam Centrę/Exide futura. Nigdy się na nich nie zawiodłem. Boscha miałem, wytrzymał raptem 5 lat i stracił pojemność. I nie kupuj Eurostara - to już kibel totalny, gwarancja się skończyła i akumulator też. 8)
Janusz200 - 29-11-2017, 14:23

Cześć Marek, kopę lat!
Zdaje się, że 5 lat to i tak niezły wynik jak na akumulator ze sklepu. Choć do E24 włożyłem "budżetową" Toplę dokładnie 7 lat temu i hula jak się należy mimo że od paru lat bardzo mało jeżdżę. Może pomaga mu też jego pojemności - 66 Ah czyli tyle, ile przewiduje instrukcja.

Adam - 11-12-2017, 20:32

Exide