forum E24
www.6.com.pl

Forum użytkowników i miłośników - Pytanko ??? dotycząca dymienia E21 ???

Czaruś - 25-12-2007, 16:56
Temat postu: Pytanko ??? dotycząca dymienia E21 ???
Kupiłem auto prosto z niemiec ma przejechane 130tyś z książką jest w bardzo ładnym stanie jest ot 323 M20 no i tak odpaliłem samochód a z jego tłumików sterty dymu takiego białego no siwego znajomy mówi mi że to prze ujemene temperatury i to przez to że jest wilgoć w wydechu bo auto stało poand rok w niemczech nie jeżdzone niby jeszcze nim nie jeździłem bo zmienie olej i dopiero ale jak narazie to tak dymi chociąz nie pochodził u mnie dłużej niż 10 minut silnik jest cichutki i naprawdę ładnie wygląda Proszę więc o odpowiedz cooo to jest za przyczyny że jest taki dym i czy to się jakoś przepali czy nie wiem ???
A oleju chyba nie ubywa,w zbiorniczku na płyn nie ma śladów oleju i na korku od wlewu oleju też nie mam majonezu. Proszę o opinie ???

Kokolino - 25-12-2007, 17:05
Temat postu: Re: Pytanko ??? dotycząca dymienia E21 ???
jak stalo troche no to moze byc plyn chlodzacy , zobacz czy nie ubywa, moze zgniła uszczelka ze starosci i przepuszcza, od temperatury tez ale to inny dym ;)
radosc - 25-12-2007, 17:08

E21 to nie to forum. Proponuje pytać gdzie indziej.

ps: diagnozę możesz stawiać jak auto po takim postoju porządnie rozgrzejesz i przejedziesz co kilkadziesiąt km az wypalisz to wszystko co zalega w wydechu, silniku etc.

Czaruś - 25-12-2007, 17:34

Wiem że nie to forum i przepraszam za zamieszanie ale pisałem na innym nie nie uzyskałem żadnej opini więc tu chciałem spróbować :) Jak by ktoś jeszcze coś obstawiał to prosze pisać :)
Maniek - 25-12-2007, 17:36

jesli dziala w miare rowno i pracuje spokojnie ja zaczal bym od zciagniecia glowicy . nowa uszczelka + uszczelniacze i troszke nafty na tloki . przy tym przebiegu nie ma prawa nic sie stac no chyba ze byl katowany .
Macias - 25-12-2007, 18:09

po co ładować się w koszty, trzeba trochę pojeździć i zobaczyś co cię dzieje, jeśli to jest tak zwany "lekki dym" (para), może puszcza uszczelka pod głowicą (co jakieś 200-300 km będzie ci ubywać płynu), jeśli ciężki i śmierdzący (bardziej niebieski niż biały) i głównie zaraz po odpaleniu głupieje ssanie lub będzie brał olej....
Maniek - 25-12-2007, 20:53

Macias napisał/a:
po co ładować się w koszty....

no tak .... w warsztacie to kosztuje ale samemu to bulka z maslem i ewentualny literek w plecy = wiec zaden koszt a ile przyjemnosci , no i zajrzec do motoru mozna . ja bym sie nie oparl :lol:

Grigorij - 26-12-2007, 10:12

Oj też bym się nie oparł zdjąć głowy i zobaczyć co tam słychać, pzy okazji upewnisz sie czy gdzieś mu jedna lub dwie setki się nie zgubiły...wiesz papier przyjmie wszytko, gładź prawdę ci powie :mrgreen:
Czaruś - 26-12-2007, 10:41

Panowie hehe wiem o co chodzi ale najpierw spróbuje to jakoś rozruszać to w końcu zastały silnik powoli nim sobie pośmigam i według mnie powinno to zniknąć bo już miałem tak z zastałymi motorami że trochę dymiły a póżniej było ok a co to uszczelki to nie wydaje mi się płyn jest czysty jak łza aaa na korku od oljeu jest pachnący czyściutki olej :) zero żadnego szlamu czy oleju w płynie a i płynu też nie ubywa jak narazie :) Jutro zmieniam olej i trochę pośmigam jak będą jakieś problemy to zrobie całą górę :) bo uszczelki samej to mi się nie chce zmieniać a wymiana uszczelniaczy napewno nie zaszkodzi :) Wolę to teraz zrobić niż później to 10 razy demontować chyba że bedzie z nim ok to będe smigał bo aż tak tooo remontu góry się nie rwe :D Dzięki za wszystki opinie :) i życze dalej wesołych świąt no i szcześliwego nowego roku 2008 który napewno będzie lepszy dla waszych autek :) Pozdro !!!
eM - 26-12-2007, 16:03

Mi to wyglada na tak zwana wode kondensacyjna. Sporo sie moze tego uzbierac w układzie wydechowym trzeba duzo pojezdzic i wygrzac to wszystko.W wielu autach widac jak cos z rury kapie to jest ta woda kondensacyjna.

Wymien olej filtry i płyn chłodzacy pojezdzij i zobacz czy cos ubywa wymiana tego to niewielkie koszty.

Dym z oleju przeważnie jest niebieskawy bialy to para wodna przy obecnych temperaturach jest to bardziej widoczne jak z oddychaniem pare widac z wydychanego powietrza ze wzgledu na róznice temp otoczenia a temp wydychanego powietrza identycznie dzieje sie z woda z układu wydechowego.

Mam identycznie obecnie u mnie w e23 odpalam ja raz na tydzien a stoi niestety po chmurka narazie i tez za nia sa głemby białego dymu--->woda która jest w tłumikach sie nagrzewa i paruje a przy niskich temp baaardzo ja widac tyle z mojej strony

Czaruś - 26-12-2007, 19:40

Dokładnie o to mi chodziło tylko nie wiedziałem jak to nazwać A Nones/Michał ujoł to super wiele na to wskazuje bo z tłumików leci woda właśnie tymi dziurami :) hehe jak się odpali :) Jutro już bede mógł konkretnie powiedzieć co i jak :) Pozdro