| |
forum E24 www.6.com.pl |
 |
Forum użytkowników i miłośników - Jak przyjechać na kołach rekinem z UK:)
Grigorij - 05-12-2007, 01:19 Temat postu: Jak przyjechać na kołach rekinem z UK:) Chciałbym kupić rekinka w UK, typowo na części, ale mam zamiar nim dojechać do PL na kołach
Jakie ubezpieczneie należy wykupić?
Słyszałem/czytałem gdzieś że są firmy ktore sprzedają ubezpieczenie na tydzień (raczej dłużej nie będe wracał)
Nie chcę rejestrować auta w PL, ale jakieś papiery musi mieć jak będzie juz u mnie pod domem
gacenty - 06-12-2007, 23:21 Temat postu: Re: Jak przyjechać na kołach rekinem z UK:)
| Grigorij napisał/a: | Chciałbym kupić rekinka w UK, typowo na części, ale mam zamiar nim dojechać do PL na kołach
Jakie ubezpieczneie należy wykupić?
Słyszałem/czytałem gdzieś że są firmy ktore sprzedają ubezpieczenie na tydzień (raczej dłużej nie będe wracał)
Nie chcę rejestrować auta w PL, ale jakieś papiery musi mieć jak będzie juz u mnie pod domem |
witam
to moj pierwszy post - wiec sie przywitam.Witam wszystkich.odwiedzam to forum od dawna ale dopiero teraz zdecydowalem sie zarejestrowac. dosc off-topica
co do pytania:
ubepieczenie mozesz kupic przez strone http://www.norwichunion.c...drive/index.htm - w zaleznosci na ile dni potrzebujesz na tyle wykupujesz.placisz karta debetowa lub kredytowa
co do papierow- masz obowiazek powiadomic DVLA - powiedzmy taki urzad komunikacyjny - o czasowym badz stalym(pernamentnym) eksporcie auta. zabierasz dowod rejestracyjny V5 do najblizszego biura i tam wydaja ci dokument V561 ktory swiadczy o tym ze jestes wlascicielem auta
wszystko ladnie i zrozumiale opisane jest na stronach DVLA - TUTAJ
mam nadzieje ze to cos wyjasnilo - jak cos to pytaj, postaram sie odpowiedziec a jak nie bedzie cos wyjasnione to zadzwonic moge do DVLA
pozdro
chico - 08-12-2007, 16:09
wszystko jak wyzej
w razie problemow sluze pomoca
Kokolino - 10-12-2007, 19:02
Witam, nowego kolege!
hmm sam nie wiedzialem ze tak to mozna zalatwic od legalnej strony
ale czy nie prosciej duze auto + laweta ??
Macias - 10-12-2007, 20:00
| Kokolino napisał/a: | Witam, nowego kolege, hm sam nei wiedzialem ze tak to mozna zalatwic.
ale czy nie prosciej duze auto + laweta |
nie ma to jak dobry Pi-aR
StarZcarZ - 10-12-2007, 20:25 Temat postu: Re: Jak przyjechać na kołach rekinem z UK:) Grigorij, jak masz dobrego znajomego w UK to o wiele uprości sprawe, bo jesli ten znajomy ma auto ubezpieczone u angielskiego brokera to moze dopisac, np na 3 dni do istniejacej polisy Twoj nabytek, okreslic w aneksie Ciebe jako dodatkowego kierowce i heja! (koszt w zaleznosci od znizek wlasciciela polisy jak i ubezpieczalni to kwota w zakresie 20-60 funtów). Dochodzi jescze aktualny Road Tax, z nim tez troche kombinacji. Generalnie najlepiej jak kupisz auto z takowym jescze nieprzeterminowanym. Jak nie ma to zostaje ryzyk-fizyk lub kupno takiego na pół roku. Musisz zaplacic calosc, ale mozesz odzyskac kwote rownowarta 5 ostatnim miesiacom jesli auto eksportujesz (wtedy przy kupnie krazka popros o deklaracje zwrotu). Road taxu nie kupisz jesli nie masz waznego ubezpieczenia i przegladu technicznego Za brak Road Taxu jest mandat i cos jeszcze - zezłomowanie Road tax nie tyka samochodów wyprodukowanych przed 1971 wtedy taki rodzynek jest tax exempt. Pozdro.
radosc - 10-12-2007, 21:09
Dodam tylko że szóstki należą do aut w jednej z najgorszych grup ubezpieczeniowych i żaden ze znanych mi brokerów nie jest w stanie sprzedać krótkoterminowej polisy. Najprościej jednak zlecić przywiezienie chyba...
|
|