| |
forum E24 www.6.com.pl |
 |
Forum użytkowników i miłośników - e24 635csi 10.1983 - jakie sprezyny na obnizenie???
kraja - 04-11-2007, 00:46 Temat postu: e24 635csi 10.1983 - jakie sprezyny na obnizenie??? Witam!
Jakie sa mozliwosci obnizenia wysokosci zawieszenia w bmw e24 z 1983 roku?
Vin-decoder(s) podaje, ze jest to produkcja z 10.1983; w danych (historia), umieszczonych na stronie 'seria6' wyczytalem, ze zawieszenie e24 jest spadkiem po serii '5' (e12); z mojej wiedzy wynika, ze e12 produkowano do '81 roku - potem wprowadzono model (typ, szereg...? - jakie okreslenie jest prawidlowe?) e28; dlatego zastanawiam sie jak wyglada temat zmian (teraz akurat w zawieszeniu, ale ogolnie to rowniez 'szerszej nieco' calosci) zwiazanych z 'mieszaniem' czesciami miedzy roznymi modelami z podobnych rocznikow produkcji - tzn. czy zawieszenie z e12 bylo montowane w 'szostkach' tylko do '81 roku, a potem z e28; czy byl (a chyba byc mogl) jakis okres przejsciowy miedzy zakladaniem zawieszen z e12 a e28; ewentualnie jakie inne opcje wchodzily w gre (moze np. zawieszenie z 'siodemek' z tamtego okresu)???
Kiedys widzialem gdzies ciekawe info na ten (historyczny jakby nie bylo) temat, tzn. calkiem obszerny opis zmian wprowadzanych przy produkcji bmw e24 z podzialem na miesiace i lata, ale niestety nie pamietam gdzie...
Pytanie jest proste: jak mozna 'pokombinowac' przy probach obnizenia '6'?
Troche sie rozpisalem, ale moze sie czegos dowiem.
Pozdrawiam!!!
p.s. doczytalem teraz troche na forum - dlatego cala powyzsza tresc powinna byc zastapiona: 'e24 635 z 10.1983r - sprezyny z e12, e28 lub inne?'
Wybaczcie laikowi - pozdro!
eM - 04-11-2007, 01:56
Kraja za pozwoleniem podepne sie pod topic
Mam podobny dylemat (tylko odwrotny) delikatnie w e23 chce podniesc tyl o gumach pod sprezyny czytalem juz ale sa moze inne metody ?? firma co ma lekko o 2-3 cm wyzsze sprezyny?inne propozycje?
Co do obniżania auta metodą b.szybka choć nieprofesjonalna jest diax (szlifierka kontowa)tniesz spreżyny o tyle cm ile chcesz( w obniżaniiu aut z fso sie sprawdza bardzo dobrze ale do bmw )
polak potrafi
zalew - 04-11-2007, 04:31
podnoszenie guma to cos jak montowanie liftow w 4x4?
obcinanie sprezyn - no comment. to nie kawalek kielbasy tylko produkt inzynierii i ma pracowac tak jak go zaprojektowano.
o spinkach czasem tez nawet nie wspominaj.
ps. kiedy rejestrujesz? ciagle cie na celnych widze ;)
Mati - 04-11-2007, 08:30
CS do 1982 roku czyli zawieszenie e12. Ty masz CS/1 produkowany od 1982roku na zawieszeniu e28.Dokładnego miesiąca zmiany nie pamiętam chyba maj... Co do obniżenia do zawiechy e28 możesz kupić H&R albo taniej Jamex.
eM - 04-11-2007, 12:00
Zalew mam straszny niedobor gotowki.Kasa ktora była na rejestracje i "srodowisko" poszła na samochod ktory braciak sprowadzil (musialem mu dołozyć troche)
Czekam na wypłaty z roboty.
Strach iść do urzedu po takim czasie niby jest tylko miesiac od sprowadzenia na wszystkie papiery i inne g...a
a cięcie sprezyn to pewna mozliwosc nie pisałem ze to polecam tylko ze sie sprawdza w polskich produkcjach z FSO
I co to sa te spinki ??? pierwsze słysze/czytam
quant - 04-11-2007, 13:33
witam ja mam u siebie h&r kupowalem w polsce nowe koszt zprzed 5 lat 500 zl sprezyny sa niebieskie no i przod lezy bardziej niz tyl polecam zmienialem i po zmianie idealnie czuje sie kiedy auto bedzie szlo bokiem amorryt
zalew - 04-11-2007, 16:08
| Nones/Michał napisał/a: | | I co to sa te spinki ??? pierwsze słysze/czytam |
takie sciagacze na sprezyny, jakis czas temu popularne na allegro wsrod polskich domoroslych tunerow...
Adam - 04-11-2007, 19:06
Jesli chcesz obniżyć delikatnie, to znaczy 30mm, kup JAMEX'y. Poniżej aukcja z tym, że 40mm
http://www.allegro.pl/ite...28_seria_5.html
W ogóle jesli chcesz obniżyć, to warto zmienić też amortyzatory, najlepiej na BILSTEIN B6
kraja - 04-11-2007, 19:11
Dzieki za info!
Wiem teraz, ze moge zalozyc sprezyny z e28 - myslalem o tych jamexach, bo sa w dobrej cenie...
Pozdrawiam!
KRYSTI - 04-11-2007, 22:26
| kraja napisał/a: | | myslalem o tych jamexach, bo sa w dobrej cenie... |
A ja słyszałem o takiej se ich jakości, tylko nie pamiętam gdzie
Adam - 05-11-2007, 08:33
| KRYSTI napisał/a: | A ja słyszałem o takiej se ich jakości, tylko nie pamiętam gdzie |
Są to spręzyny, które nie nadają się do lekkich aut, może dlatego tak słyszałeś. Poza tym H&R potrafią pękać a jamex'ów pękniętych jeszcze nie spotkałem
MAJSU_WuWuA - 05-11-2007, 17:00
| Adam napisał/a: | Jesli chcesz obniżyć delikatnie, to znaczy 30mm, kup JAMEX'y. Poniżej aukcja z tym, że 40mm
http://www.allegro.pl/ite...28_seria_5.html
W ogóle jesli chcesz obniżyć, to warto zmienić też amortyzatory, najlepiej na BILSTEIN B6 |
Tyle że to nie są Jamexy a ich podróby... oprócz pudełka i koloru nic ich z produktami Jamexa nie łączy a o podróbach DarsTunig już nie raz było nawet na tym forum...
kraja - 06-11-2007, 22:23
Skoro wychodzi na jaw, ze te sprezyny oferowane na allegro:http://www.allegro.pl/ite...28_seria_5.html moga byc podrobkami, to pytanko:
- jak mozna odroznic (sprawdzic), kiedy mamy do czynienia z oryginalem a kiedy nie?
Pozdro!
Adam - 07-11-2007, 08:05
Hmm... sprężyny podróbki be a wahacze ok...ehhh W każdym bąć razie moje auto na tych jamexach z allegro najlepiej zachowywało się na torze w Koszalinie
MAJSU_WuWuA - 07-11-2007, 11:06
| kraja napisał/a: | Skoro wychodzi na jaw, ze te sprezyny oferowane na allegro:http://www.allegro.pl/ite...28_seria_5.html moga byc podrobkami, to pytanko:
- jak mozna odroznic (sprawdzic), kiedy mamy do czynienia z oryginalem a kiedy nie?
Pozdro! |
Oryginalne Jamexy powinny mieć jakieś oznaczenia nadrukowane na sprężynach no i pewnie jakieś papiery, kolega Miłosz będzie lepiej wiedział bo kupował oryginalne Jamexy w Niemczech. Znalazłem posta kolegi z innego forum:
| Bavool napisał/a: | Słyszałem o tłumikach bezfirmowych, przelotowych, które kupowali za grosze u rzemieślnikow, a następnie za pomocą czarnego sprayu i naklejki K Malon, (którą dostaje się do sklepów tuningowych od Malona zwykle w dziesiątkach, bo to dla nich reklama) robili tłumiki sportowe firmowane przez Malona. Dłuuugi czas suszyły się na sztachetach płotu czarne beczki tłumików
Może ze sprężynami jest inaczej |
StarZcarZ - 14-11-2007, 15:28
jako że mam e24 na platformie e12 tak wiec ze sprężynami jest troszke trudniej i tutaj pytanie firma Boge, zna ktoś? oceny?
Pozdrawiam
Macias - 14-11-2007, 16:13
masz to oryginalnie w samochodzie , kiedyś to była firma "pierwszego montażu" w BMW
zerknij sobie na dolną część amortyzatowa przy uchwycie....
p.s.
ja zakupiłem H&R
eM - 14-11-2007, 21:00
Firma Boge jest polecana przez te kobity co mają sklep BMW koło rakowieckiej
StarZcarZ - 14-11-2007, 21:13
| Macias napisał/a: | masz to oryginalnie w samochodzie .... |
No chyba nie bo te obniżają o 40mm
zalew - 14-11-2007, 21:17
| Nones/Michał napisał/a: | | Firma Boge jest polecana przez te kobity co mają sklep BMW koło rakowieckiej :D |
Narbutta 5a nie tam jakies kolo rakowieckiej ;)
Macias - 14-11-2007, 21:27
| StarZcarZ napisał/a: | | Macias napisał/a: | masz to oryginalnie w samochodzie .... |
No chyba nie bo te obniżają o 40mm |
mówię o firmie, a nie o obniżeniu
Adam - 14-11-2007, 22:07
Mam klienta, któremu montowałem boge i jest bardzo twardo.
MAJSU_WuWuA - 11-12-2007, 18:09
Na logikę nie powinno być różnicy jak się zakłada sprężynę ale wszytskie jakie widziałem były ciaśniejszym do góry
|
|